Ripple (XRP)

ripple-xrp
Inhoud van deze pagina


Wat is Ripple?

Ripple is het bedrijf achter de cryptocurrency XRP. Er bestaat enige verwarring over de benaming van de munt aangezien de meeste dit ook Ripple noemen. Het bedrijf Ripple introduceerde de XRP coin in 2012. Het doel achter de munt is om de betalingen via het huidige bankensysteem te kunnen versterken met de voordelen die de blockchain technologie te bieden heeft. Waar de meeste cryptocurrencies zoals Bitcoin een volledig apart decentraal betalingssysteem creëren, maakt Ripple het dus mogelijk om samen te werken met bestaande fiat currencies zoals de euro.

Hoe werkt dit precies?

Om goed te kunnen uitleggen hoe dit precies in z’n werking gaat vergelijken we Bitcoin met Ripple XRP. Bij dit voorbeeld gaan we uit van een fictieve wereld waarin je al met cryptocurrency kunt betalen in de supermarkt. Henk wil wat kopen in de supermarkt. Hij kan hier betalen met de Bitcoin die hij gekocht heeft of hij koopt de Bitcoin als een investering om winst te maken en gebruikt de euro om te betalen. Bij Ripple zal er een naadloze samenwerking zijn tussen de euro en de XRP munt. Als je betaald met XRP kan dit voor de ontvanger gelijk omgezet worden in Euro. Dit maakt het veel toegankelijker in samenwerking met de huidige fiat currencies. De Euro is niet de enige currency waaruit men kan kiezen. Het doel is om dit makkelijk te kunnen inwisselen voor elke crypto currency of fiat currency. Hierdoor zou je ook gewoon betalingen kunnen doen als je op vakantie bent in het buitenland met XRP.

Voordelen Ripple

Om alle sterke punten van Ripple overzichtelijk op te sommen hebben we hieronder alle voordelen op een rijtje gezet:

    • Ripple werkt samen met huidige banken. Het voordeel hiervan is dat er geen weerstand zal zijn van de overheid of banken. Steeds meer bankinstellingen willen juist samenwerken met Ripple waardoor het mogelijk sneller geadopteerd wordt.
    • Met Ripple heb je veel snellere internationale transacties. Met het huidige bankensysteem duurt het een paar dagen om met fiat currency naar het buitenland over te maken. Met XRP Ripple wordt het mogelijk om dit binnen een paar seconde te doen.
    • De transactiekosten liggen een stuk lager met Ripple. Met dit nieuwe systeem zullen er geen hogere kosten worden gerekend bij betalingen naar het buitenland.

Nadelen Ripple

Daarnaast zijn er ook enkele nadelen betreft Ripple en zijn XRP munt. Deze zijn hieronder voor je opgesomd:

      • Ripple is niet volledig gedecentraliseerd. Voor de meeste cryptomunten is dit juist één van de waardes die het hoogst in het vaandel staat. Veel investeerders in cryptomunten zoeken ook juist een gedecentraliseerd betalingssysteem waardoor XRP al snel afvalt. Het bedrijf is namelijk zelf in bezit van een groot gedeelte van de coins en bepaald zelf wanneer deze toegevoegd worden via een opgesteld smart contract.
      • De macht is niet breed verdeeld. De munten zijn al vooraf al geminet waardoor er weinig gebruikers worden ingezet voor het valideren van transacties.

Ripple uitspraak van rechtszaak

Ripple werd in December 2020 aangeklaagd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Zij claimen dat Ripple niet geregistreerde securities heeft afgesloten. Hierbij worden XRP coins uitgeleend maar dit schijnt juridisch niet goed geregeld te zijn. Ripple heeft hierbij 14,6 miljard XRP uitgeleend voor 1,3 miljard dollar onderpand. Naar aanleiding van deze uitspraak besloten veel crypto exchanges om XRP niet meer te verhandelen. Vervolgens daalde de prijs van XRP flink. Beleggers zijn sindsdien terughoudend. Hierdoor heeft Ripple nog niet een stijging gemaakt naar nieuwe recordhoogtes in de nieuwe bull run. De zaak is nog steeds lopende waardoor er nog geen uitspraak is. Ripple claimt dat het niet in overtreding was omdat een cryptomunt buiten de jurisdictie valt van de SEC. Bitcoin en Ethereum worden bijvoorbeeld niet als securities gezien maar Ripple wordt daarvoor wel aangeklaagd. De zaak lijkt dus enigszins in het voordeel te staan van Ripple waardoor de prijs weer flink is gestegen. De officiële uitspraak laat echter nog even op zich wachten.

Ripple roadmap

Ripple heeft al een samenwerking tot stand gebracht met enkele banken. Hieronder vallen onder meer grote namen in het bankwezen als Santander (Spaanse bank), Bank of America (Amerikaanse bank) en UniCredit (Italiaanse bank). Volgens Ripple hebben ze al meer dan honderd samenwerkingen bewerkstelligt met financiële instituties. De voornaamste focus voor Ripple zal zijn om nóg meer samenwerkingen te realiseren.

Ripple koers

De koers van Ripple kan behoorlijk beïnvloed worden door bijvoorbeeld het nieuws over de rechtszaak en/of nieuwe samenwerkingen. Wil je alles te weten komen over het huidige koersverloop en de geschiedenis? Bekijk dan onze Ripple koerspagina waar je onder andere een koersverwachting kunt vinden.

Ripple kopen

Wil je graag Ripple kopen maar weet je niet precies waar? Wij hebben voor jou de beste platformen uitgezocht waar je Ripple op kunt verhandelen. Als je hier meer over te weten wilt komen kun je een kijkje nemen op onze Ripple kopen pagina.

Ripple mining (XRP) / Ripple miner (XRP)

Ripple kan je niet minen. Het is een van de weinige coins die je niet kunt minen. Het is een centrale digitale valuta wat gecontroleerd wordt door 1 bedrijf. Als je ergens leest dat je Ripple wel kunt minen, geloof dit niet. Er zijn bijvoorbeeld zogenaamde “Cloud mining” bedrijven die claimen dat ze Ripple XRP kunnen minen. Dit is een “scam” ofwel je wordt hier opgelicht.

Extra belangrijke info voor de ECHTE Crypto Lovers

Technisch weetje voor de “geeks” dat iets technischer gaat: XRP is een token van het Ripple Protocol. XRP is dus al uitgegeven aan onder andere banken en de ontwikkelaars. Er zijn 100 miljard XRP’s gemaakt waarvan 20 miljard van alle XRP zijn uitgegeven aan de ontwikkelaars welke ook de oprichters zijn van Ripple Labs. De ontwikkelaars hebben de overige 80 miljard van het totale aantal XRP aan Ripple Labs gegeven met de intentie: “om de activiteit van markt makers te versterken; om de xrp-liquiditeit te verhogen en de algehele gezondheid van XRP-markten te versterken.” Dit is een reden dat Ripple XRP een controversiele cryptovaluta is. Alle personen die denken aan de “principes” van crypto, namelijk decentralisatie, is tegen Ripple ofwel XRP.

Hi, hoe kunnen wij helpen?