Polkadot (DOT)

polkadot-dot-logo
Inhoud van deze pagina


Wat is Polkadot?

Polkadot is in 2020 opgezet door een mede oprichter van Ethereum namelijk Gavin Wood.
Het is opgezet om problemen op te lossen die hij ondervond in het Ethereum netwerk. Hiermee is Polkadot een van de concurrenten voor Ethereum.
Polkadot positioneert zichzelf als een next-gen blockchain. De missie van de blockchain is een web waar onze identiteit en onze data van onszelf is. Veilig opgeslagen zonder een derde partij. De Polkadot crypto zal een compleet gedecentraliseerd web waarmaken waar de gebruikers in controle zijn.

Widget koers

Waarin onderscheidt Polkadot zich?

Hierin onderscheiden ze zich vooral doordat ze een gedecentraliseerd netwerk creëren waar een groot scala aan apps, diensten en instituties kan functioneren op een meer schaalbare manier dan bijvoorbeeld Ethereum. De interoperabiliteit tussen de verschillende blockchains in het Polkadot netwerk staat in een hoog vaandel. Hierbij wordt het mogelijk om gemakkelijk en snel je vermogen te switchen tussen alle verschillende blockchains. Veel blockchains ondervinden problemen betreft lage transactie snelheden en hoge transactiekosten. Voornamelijk Ethereum heeft op het moment van schrijven problemen met hoge ‘gas fees’. De transactie doorvoer wordt voornamelijk geremd doordat elke transactie door elke node gevalideerd moet worden.

Parachain structuur ofwel sharding structuur

Om dit probleem op te lossen maakt Polkadot gebruik van een parachain structuur. Dit zijn individuele blockchains met eigen tokens. Hierbij delen ze eigenlijk hun blockchain op in kleinere blockchains die gespecialiseerd kunnen worden voor specifieke doeleinden en op zichzelf opereren. Dit zorgt voor meer functionaliteit, hogere transactie snelheden en lagere kosten.

Daarnaast is Polkadot meer flexibel dan andere cryptocurrency’s. Voor updates moet er normaliter een hard fork plaatsvinden. Hierbij wordt de bestaande blockchain gekopieerd en worden hier aanpassingen op uitgevoerd. Vervolgens worden de alle cryptomunten van de oude blockchain overgezet naar de nieuwe blockchain. Dit kost veel tijd en door deze techniek is het lastig om snel aanpassingen te doen. Bij Polkadot kan upgraden zonder hard forks. Dit is dus een ander probleem wat ze oplossen qua flexibiliteit.

Daarnaast komen ze hun belofte na om het volledig gedecentraliseerd te maken doordat Polkadot eigenaren zeggenschap hebben. In principe kan iedereen die DOT bezit, meedoen in het bestuurs mechanisme.

Voordelen van Polkadot

Om de eerder genoemde verbeteringen op te sommen, vind je hieronder de voordelen van DOT:

  • Een groot netwerk van verschillende apps en diensten wat gefocust is op interoperabiliteit
  • Parachain structuur waardoor de Polkadot meer schaalbaar is
  • Het netwerk is flexibel voor het doorvoeren van veranderingen omdat er geen hard fork uitgevoerd hoeft te worden.
  • DOT-houders kunnen aanspraak maken op het bestuurs mechanisme. Hierdoor is het zeggenschap gedecentraliseerd.

Polkadot roadmap

Polkadot is al vrij ver in hun roadmap. De lancering van parachains is hetgeen waar men nu volop mee bezig is. Deze worden nu getest en geoptimaliseerd op verschillende testnets en Kusama. Het Kusama netwerk valt namelijk ook onder het team van de Polkadot oprichters. Hier worden ontwikkelingen op getest zodat ze indien succesvol kunnen worden toegepast aan het Polkadot netwerk. Als de parachain structuur toegevoegd is, zal het Polkadot netwerk officieel compleet zijn. Daarna zal zal men alleen nog optimaliseren via het bestuurs mechanisme.

Polkadot koers

Wil je meer te weten komen over de koers en koers verwachtingen voor Polkadot? Neem dan een kijkje op onze Polkadot koers pagina.

Polkadot kopen

Ben je helemaal overtuigd van de potentie van Polkadot en wil je graag DOT kopen? Kijk dan op onze Polkadot kopen pagina. Hier vind je hoe je op de makkelijkste en goedkoopste manier deze cryptomunt kunt kopen.

Hi, hoe kunnen wij helpen?