Ethereum (ETH)

ethereum-eth

Inhoud van deze pagina


Wat is Ethereum?

In tegenstelling tot bitcoin kan ethereum niet echt gezien worden als een cryptocurrency maar gezien worden als een netwerk dat vergelijkbaar is met blockchain maar dan met veel meer mogelijkheden. De Ethereum blockchain beschikt over een eigen te leren programmeertaal ook wel Solidity genoemd.
Solidity is een programmeertaal waar je slimme contracten ook wel ‘Smart contracts’ genoemd en decentrale applicaties ook ‘DAPP’s’ genoemd kan schrijven in de Ethereum blockchain. Ethereum is namelijk een programmeerbare blok keten waar je onder andere alternatieve peer-to-peer economie mee kan opbouwen. Daarnaast zijn er al tal van andere mogelijkheden.
Ethereum werkt op basis van slimme contracten. De slimme contracten zijn geprogrammeerde contracten die in de ethereum blockchain vastgelegd worden en uitgevoerd kunnen worden op basis van voorgeprogrammeerde uit te voeren transacties. Deze contracten zijn geschreven waarmee de parameters door alle computers op de blok keten kunnen worden gecontroleerd. Ethereum werkt dus als een supercomputer voor het programmeren van applicaties op basis van ‘smart contracts’.
Elke programmeur of ontwikkelaar kan gebruik maken van het Ethereum netwerk waarbij je gemakkelijk applicaties kan programmeren aan de hand van slimme contracten. Het is daarom ook wel een programmeerplatform zonder tussenkomst van derden..

Wat zijn de voordelen van Ethereum?

    • onbevoegdheid. Een derde partij kan geen veranderingen plaatsen aan de data.
    • Veiligheid. Er kunnen geen fouten ofwel bugs in het systeem voorkomen en door het gebruik van cryptografie zijn de applications op het platform goed beveiligd tegen hackers en frauduleuze praktijken.
    • Corruptie en manipulatie bestendig. De Apps zijn gebaseerd op een netwerk dat om de principe wordt gevormd
    • Apps kunnen nooit offline gaan en weggehaald worden.

Een nadeel ervan is dat de apps gecreëerd zijn door mensen en mensen kunnen fouten maken. Het gevolg ervan is dat de fouten niet snel op te lossen zijn omdat de blockchain zijn werk doet zoals geprogrammeerd.
Programmeurs en ontwikkelaars die gebruik willen maken van het ethereum platform hebben Ethers nodig. Hiermee kunnen zij nieuwe decentrale applicaties ontwikkelen door middel van het in stand houden van de applicatie. Dit kan door middel van de financiering en uitbreidingen van de apps. Hoe meer ontwikkelaars en programmeurs er gebruik van willen maken om applicaties te ontwikkelen via het Ethereum platform, hoe hoger de koers van Ethereum kan worden.
Ethereum wordt het meest gebruikt voor het lanceren van nieuwe blockchain startups aan de hand van initial coin offering (ICO) voor het verwerven van financiering voor nieuwe ontwikkeling van nieuwe decentrale applicaties. Het succes van de nieuwe decentrale applicaties kunnen invloed hebben op de koers van Ethereum. Omdat er veel succesvolle projecten gaande zijn zie je ook dat de prijs van Ethereum in de afgelopen jaar meer dan 1000% gestegen is.

Ethereum roadmap

ETH is al een tijdje uitgerolt maar ondervond problemen met de schaalbaarheid. Voor elke transactie op het Ethereum netwerk moet je ‘gas fees’ betalen. Uiteindelijk werden deze transactiekosten veels te hoog. Daarnaast waren er ook aanpassingen nodig om het netwerk meer duurzaam en veilig te maken. Om onder andere deze problemen op te lossen, zal er een Eth2 update plaatsvinden. Een opsomming van de belangrijkste updates vind je hieronder:

Proof of stake via de ‘Beacon Chain’

Ethereum gaat over van een proof-of-work systeem naar een duurzaam proof-of-stake systeem. Hiervoor wordt een nieuwe netwerk chain gebouwd naast het huidige mainnet. Proof of work is een veel duurzamere manier van het valideren van transacties. Bij het proof-of-work systeem is werkzaam door ‘miners’. Zij valideren transacties en wie dit als eerste lukt, wordt beloond. Het probleem is hier dat er enorm veel energie en computerkracht wordt verspilt omdat men met elkaar concurreert. Honderden miners concurreren om één block en er wint er maar eentje. Bij het proof of stake systeem worden degene die de blocks moeten verifiëren toegewezen. Hoe groter je aandeel is in Ethereum hoe groter de kans is dat je toegewezen wordt. Hier is dus niet onnodig veel computerkracht en energie voor nodig omdat één iemand deze taak krijgt. Het proof of stake netwerk gaat in eerste instantie bestaan naast het proof of work systeem. Dit gedeelte van de Eth2 update is al live.

Sharding

Sharding is het proces van een blockchain opdelen in kleinere chains om zo de belasting te verlagen. Hierdoor kan de transactiesnelheid verhoogt worden en kan het netwerk verder uitgebreid worden. Dit zal de schaalbaarheid

flink vergroten. Het sharding proces zal voltooid worden in 2021.

Fuseren van de netwerken

Uiteindelijk wordt de ‘Beacon Chain’ gefuseerd met het mainnet van Ethereum. Hierbij zal proof of work verleden tijd zijn en kan men ETH niet meer minen. Dit proces zal naar alle waarschijnlijkheid voltooid worden in 2022.

Ethereum koers

Wil je meer weten over de koers van Ether? Op onze Ethereum koers pagina vind je informatie over het koersverloop van de afgelopen periode en een koersverwachting.

Ethereum kopen

Ben je helemaal overtuigd van de potentie van Ethereum en wil je hier graag in investeren? Kijk dan op onze Ethereum kopen pagina. Hier vind je hoe je op de makkelijkste en goedkoopste manier in deze cryptomunt kunt investeren.

Hi, hoe kunnen wij helpen?