Cryptovaluta

Cryptocurrency, cryptocoins, cryptografische munteenheid ofwel in een mooi Nederlands woord samengevat: cryptovaluta.

Cryptovaluta is een “valuta” wat encrypted is via een protocol. Huh wat is dat?

Wat is “CryptoValuta”?

Cryptovaluta is een beveiligd digitaal betaalmiddel (valuta) wat zichzelf controleert en valideert. Crypto valuta controleert dus zelf of transacties juist zijn, kloppen en dus worden doorgevoerd.

Hoe werkt cryptovaluta?

Cryptovaluta kan werken via meedere technische opties. De bekendste technologie is: Blockchain. Dit is natuurlijk ook de technologie waar Bitcoin mee is ontwikkeld.

Wat is Blockchain?

Een blockchain kan ook wel gezien worden als een soort grootboek waar alle transacties of andere gegevens bijgehouden worden. Het verschil tussen een grootboek en de blockchain is dat de blockchain decentraal en open is. Hiermee bedoelen wij dat de data niet gemanipuleerd kan worden en dat niemand zeggenschap over heeft. Er is geen eigenaar op de blockchain. Iedereen die deelneemt aan de blockchain is in principe eigenaar van zijn eigen geld, zonder tussenpersonen. De blockchain is een open peer-to-peer netwerk waar iedereen gebruik kan maken en dus samen het eigendom verdelen. Lees hier meer over Blockchain.

Welke Crypto Valuta’s zijn er?

Er zijn momenteel duizenden soorten cryptovaluta’s, maar niet allemaal zijn even interessant. Er zijn wel tientallen crypto valuta’s die echt potentie hebben om in de toekomst een aanzienlijke rol te spelen in de nieuwe “slimme economie”.

Natuurlijk is Bitcoin de meest bekende cryptovaluta. Alle andere cryptovaluta worden altcoins genoemd. Op deze pagina is een lijst te vinden van vele populaire altcoins.

Kan ik mijn cryptovaluta omzetten naar euro’s?

Kort antwoord: Ja dat kan!
Langer antwoord: Ja dat kan, alleen sommige cryptovaluta moeten eerst worden omgezet naar Bitcoin of Ethereum waarna je jouw Bitcoin / Ethereum weer kunt omzetten in Dollars of Euro’s.

Houd dus niet altijd alleen de Euro / Dollar koers in de gaten maar ook de BTC (Bitcoin) koers als je cryptovaluta wilt wisselen van altcoin* naar bitcoin.

*Altcoin: Een altcoin is iedere andere cryptocoin / cryptovaluta dan Bitcoin. Bitcoin is “de moeder der cryptovaluta”. Alle andere coins worden “altcoins” ofwel “alternative coins” genoemd.

Hi, hoe kunnen wij helpen?