Cardano (ADA)

cardano-ada-logo
Inhoud van deze pagina


Wat is Cardano (ADA)?

Cardano is 3e generatie blockchain na bijvoorbeeld Ethereum (2e generatie) en Bitcoin (1e generatie). De drie grote strategische struikelblokken voor de blockchain technologieen die als betaalmiddel willen fungeren zijn schaalbaarheid, interoperabiliteit en duurzaamheid. Volgens de oprichters van Cardano voldeden de huidige blockchains niet aan deze eisen waardoor blockchains als Bitcoin en Ethereum nooit als groot betaalmiddel kunnen worden gebruikt. Cardano is een proof of stake blockchain platform. Om volledig te begrijpen hoe dit in z’n werk gaat, moeten een aantal begrippen uitgelegd worden. Om alle transacties op een blockchain te beveiligen en valideren zijn er namelijk verschillende methode.

Proof of work
Bij deze methode die geïntroduceerd is met de Bitcoin wordt er gebruik gemaakt van ‘miners’. Als je een beetje bekend bent in de crypto wereld heb je hier vast al een keer van gehoord. Elke deelnemer op de blockchain kan in principe beginnen met minen. Dit is kort gezegd het goedkeuren van transacties. Deze transacties moeten een unieke code krijgen waarvoor een wiskundige puzzel opgelost wordt. De eerste miner die de code heeft gekraakt, wordt beloont voor z’n werk. Hij krijgt hiervoor een kleine hoeveelheid van de cryptomunt die geminet is. De puzzel wordt vaak opgelost door de krachtigste reken computers. Hierdoor is het niet echt toegankelijk.

Proof of stake
Bij dit systeem worden deelnemers van de blockchain aangewezen om transacties te valideren op basis van hun aandeel en niet wie de krachtigste computer heeft. Daarnaast zijn er niet honderden computers die dezelfde transacties proberen te valideren waarbij er maar 1 succesvol is. Dit scheelt ontzettend veel in energieverbruik. bij het proof of stake systeem word je ook anders beloond. De aangewezen persoon ontvangt de transactiekosten die gemaakt zijn bij de transacties die gevalideerd zijn.

Voordelen van Cardano

Cardano onderscheid zich op een aantal gebieden met zijn concurrenten. Hieronder vind je een opsomming van de voordelen van ADA:

  • Cardano is de enige blockchain technologie die is opgezet door wetenschappelijk onderzoek wat onderling wordt gecontroleerd. Wetenschappelijke onderzoekers hebben dus meegewerkt met het valideren van de informatie. Hierdoor heeft Cardano een bijzonder sterke basis. Om volledige openheid te creëren zijn de wetenschappelijke onderzoek gepubliceerd.
  • Het Cardano netwerk is duurzaam. Het energieverbruik van het Bitcoin netwerk loopt bijvoorbeeld de spuigaten uit. Nu de Bitcoin steeds meer waard wordt, is de druk op het milieu groter aan het worden. Cardano is wat dat betreft een betere optie. Doordat het netwerk het proof of stake systeem gebruikt, verbruiken ze vele malen minder energie. Hierbij is de Cardano blockchain tot vier miljoen keer duurzamer dan Bitcoin.
  • Cardano is ethisch en duurzaam. Hierdoor claimen ze dat dit netwerk als enige crypto oneindig kan blijven bestaan. Het netwerk heeft een proof of stake netwerk opgebouwd door middel van peer-reviewed onderzoek. Het protocol wat ontwikkeld is op de proof of stake manier heet OUROBOROS protocol.

Cardano roadmap

Cardano is nog niet volledig uitgerold maar toch staan ze al in de top-10 van cryptocurrencies. De Cardano roadmap bestaat uit 5 verschillende fases.
Vooralsnog zijn de ‘Byron era’ en de ‘Shelley era’ doorlopen. Er staan nog veel ontwikkelingen te wachten dus voor het netwerk. Hieronder vind je een beknopte uitleg:

Byron – Foundation

Met de invoering van deze fase in 2017 werd het mogelijk voor Cardano gebruikers om ada te kopen en verkopen. Hierbij werd het proof of stake protocol genaamd Ouroboros uitgerold. Dit was hierbij het eerste proof of stake protocol wat gebaseerd was op wetenschappelijk onderzoek. Tijdens deze fase is een enorme community ontstaan van Cardano fans die geloven dat ada de toekomst is. Daarnaast kon de ada munt al verhandeld worden op meer dan 30 exchanges

Shelley – Decentralization

Deze fase van de Cardano roadmap stond in het teken van het ontwikkelen van de decentralisatie van het netwerk. Waarbij in eerste instantie de transacties nog werden gevalideerd door het ada netwerk, worden steeds meer ada-houders aangewezen als ‘validator’. Als uiteindelijk alle transacties worden gecontroleerd door de cardano community is het netwerk volledig gedecentraliseerd. Hierdoor is het netwerk ook nog eens een stuk beter beveiligd. Het beloonsysteem voor de validators werd uitgerold zodat het proof-of-stake netwerk volledig werkzaam wordt. Cardano claimt hiermee 50 tot 100 keer meer gedecentraliseerd te zijn. Dit komt omdat veel meer Cardano eigenaren kans hebben om als validator aangewezen te worden.

Goguen – Smart Contracts

Vervolgens zullen er nieuwe functionaliteiten worden toegevoegd aan het netwerk. Met smart contracts via Cardano. Dit is een functie waardoor je contracten kan aangaan zonder een derde partij. Ethereum is het grootste voorbeeld van een blockchain technologie die al gebruik maakt van smart contracts. Hierdoor zou je niet alleen dingen kunnen kopen maar bijvoorbeeld ook een huurovereenkomst aangaan zonder derde persoon via het Cardano netwerk.

Basho – Scaling

De volgende stap in de Cardano roadmap staat in het teken van optimaliseren van de schaalbaarheid. Hierbij wordt het Cardano netwerk aangepast om verdere groei te kunnen ondersteunen. Om dit te doen worden bijvoorbeeld side chains geïntroduceerd. Dit zijn nieuwe blockchains die samen kunnen werken met de Cardano blockchain. Hierdoor wordt de capaciteit van het netwerk enorm vergroot. Hiermee ambieert Cardano om in deze fase het best presterende blockchain netwerk te zijn van de crypto wereld.

Voltaire – Governance

In de ‘Voltaire Era’ van de Cardano roadmap zal het netwerk volledig zelf onderhoudend worden. Hier wordt onder andere het ‘voting and treasury system’ geïntroduceerd. Hierdoor kunnen Cardano eigenaren met hun stake en kiesrechten de toekomst bepalen voor de ontwikkeling van het netwerk. Hiermee zal Cardano de belofte waarmaken van een volledig gedecentraliseerd netwerk. Niet alleen de infrastructuur maar ook de macht voor toekomstige beslissingen ligt bij de community.

Wil je graag al het laatste Cardano nieuws zien? Volg dan onze website en blijf op de hoogte!

Cardano koers

Wil je meer weten over de koers van ADA? Op onze Cardano koers pagina vind je informatie over het koersverloop van de afgelopen periode en een koersverwachting.

Cardano kopen

Ben je helemaal overtuigd van de potentie van Cardano en wil je hier graag in investeren? Kijk dan op onze Cardano kopen pagina. Hier vind je hoe je op de makkelijkste en goedkoopste manier in deze cryptomunt kunt investeren.

Hi, hoe kunnen wij helpen?