cryptocurrency veilig bewaren

Als je grote bedragen in crypto hebt geïnvesteerd, wil je natuurlijk dat dit veilig staat. Je hebt vast wel verhalen gehoord van mensen die zomaar grote bedragen in de crypto zijn kwijtgeraakt. Dit wil je natuurlijk absoluut voorkomen. Wat zijn de verschillende manieren om veilig je crypto’s te bewaren? Hierover vind je alle informatie inclusief tips.

Hot wallet en cold wallet

Er zijn een aantal verschillende manieren waarop je je crypto’s kunt bewaren. Je cryptomunten staan altijd op een wallet. Om de verschillende manieren van opslag beter te begrijpen moet je eerst het verschil weten tussen een ‘hot wallet’ en ‘cold wallet’.

 • Een hot wallet is verbonden met het internet. Dit is bijvoorbeeld een wallet die verbonden is aan een exchange. Hiermee kan je snel traden, maar het brengt ook kwetsbaarheden met zich mee. Het is namelijk kwetsbaar voor hackers en als de exchange failliet gaat, ben je mogelijk je cryptomunten kwijt
 • Een cold wallet is niet verbonden met het internet. Hiermee staat het veilig opgepot tegen hackers en heb je je cryptomunten echt in jouw bezit. Het is dus veilig, maar het nadeel is dat je minder snel kan traden hiermee.

Juiste verdeling van je kapitaal

Stel je hebt honderd duizend euro aan Bitcoin op je Binance wallet staan. Het neemt veel risico’s met zich mee om je gehele kapitaal hierop te laten staan. Het is daarom aan te raden om een percentage van je kapitaal te verplaatsen naar een ‘cold wallet’. Als je toch van plan bent om dit deel van je kapitaal voor een langere periode vast te houden kan je het beter echt veilig stellen. Je zet bijvoorbeeld 90 duizend op een cold wallet en de rest laat je op je exchange staan om actief mee te handelen.

Waarom niet je crypto laten staan op de online wallet van je exchange?

Bij het maken van een account op een exchange krijg je een online wallet. Veel mensen laten hun crypto’s hier op staan. Dit komt voornamelijk omdat het erg gemakkelijk is. Het kost tijd en moeite om je cryptomunten ergens anders te bewaren. Daarnaast vertrouwt men erop dat je crypto’s op een exchange ook wel veilig zijn. Het is wel handig om kleine bedragen op je online wallet van je exchange te laten. Dit kan je zien als je betaalrekening waar je actief mee kan handelen. Heb je grotere bedragen? Dan kan je deze beter op een hardware wallet bewaren. Hieronder vind je een opsomming van de risico’s:

 • Je bent geen eigenaar van je cryptomunten. Mocht de exchange bijvoorbeeld failliet gaan dan ben je mogelijk al je geld kwijt.
 • Je loopt het risico dat de exchange gehackt wordt. Het is vaker voorgekomen dat een exchange slachtoffer is geworden van een cyberaanval. Als hierbij de munten weg zijn, ben je ook echt alles kwijt.

Het belangrijkste is dat je een betrouwbare exchange kiest. Gebruik daarnaast alleen crypto’s in je online wallet waarmee je handelt. De rest kun je beter in een cold wallet opslaan als je liever het risico niet loopt om alles kwijt te raken.

Verschillende manieren veilig bewaren crypto

Wil je je crypto voor een lange periode bewaren? Voor de ‘’hodlers’’ onder ons is een cold wallet een absolute aanrader. Hieronder vind je de verschillende manieren waarop je je crypto zo veilig mogelijk kan opslaan.

Een hardware wallet

Een hardware wallet is een soort USB-stick waar je veilig informatie op kan bewaren. Dit is dan ook de veiligste manier om je crypto’s op te slaan voor een lange periode. De informatie is namelijk volledig offline opgeslagen, het is compact en makkelijk in gebruik. Daarnaast zit er nog een extra toegangscode op waardoor iemand niet zomaar je private key kan lezen.

Een paper wallet

Een paper wallet is de goedkoopste manier om je crypto’s relatief veilig op te slaan. Via bitaddres.org kan je een public key en private key genereren. Dit kan je vervolgens uitprinten en op een veilige plek bewaren. Stuur je crypto’s naar het public key adres. Vervolgens heb je de private key nodig om weer transacties te maken. Het probleem is hier wel dat je de private key genereert via het internet. Dit maakt het gevoelig voor hackers. Daarnaast kan het uitgeprinte papiertje onleesbaar worden na verloop van tijd.

Een desktop wallet

Een andere optie is om een aparte crypto computer te kopen waar je je kapitaal opslaat en verhandeld. Hierbij moet je je computer dus niet voor alledaagse dingen gebruiken. Hoe meer je op het internet bent met deze computer hoe groter de kans wordt dat een hacker toegang krijgt.

Al met al is een hardware wallet dus de meest veilige en beste optie. Een nadeel is dat het wat geld kost om een hardware wallet aan te schaffen. Daarnaast kost het even wat tijd om je erin te verdiepen en alle handelingen uit te voeren, maar dit is het uiteraard dubbel en dwars waard aangezien je anders een groot risico loopt.

Tips voor veiligheid op je crypto exchange wallet

Op je crypto exchange heb je nog wel geld staan om te handelen. Hoe kan je dit zo veilig mogelijk inrichten om te voorkomen dat je gehackt wordt? Als je alle onderstaande tips uitvoert maak je de kans zo klein mogelijk dat je je cryptomunten kwijtraakt.

 • Je computer is hierbij een zwakke schakel. Als je een groot bedrag wilt bewaren is het aan te raden om een aparte computer te kopen waar je alleen crypto’s op handelt. Als je eenzelfde computer gebruikt waar je veel software op installeert, loop je een enorm risico dat hier malware of bugs in zitten waardoor je vermogen gevaar loopt.
 • Investeer in goede anti-virussoftware. Het is essentieel dat je investeert in goede software en firewall om zoveel mogelijk veiligheid te garanderen.
 • Gebruik een sterk en uniek wachtwoord. Hiervoor is het aan te raden om een wachtwoord tool te gebruiken. Via Lastpass kun je bijvoorbeeld wachtwoorden genereren en veilig opslaan. Doe hiervoor zelf onderzoek om de beste wachtwoord tool voor jou te vinden.
 • Activeer de tweestapsverificatie via je exchange. Hiermee bescherm je je account met 2 verschillende factoren. Als je wilt inloggen op je computer wordt er een sms gestuurd naar je mobiel. Met deze code kun je pas inloggen. Mocht het dus zo zijn dat iemand op 1 of andere manier je inloggegevens weet te bemachtigen, dan kan de hacker alsnog niet inloggen op je account.
 • Vergrendel je exchange met een vingerprint toegang als dit mogelijk is. Hierdoor kan iemand anders niet zomaar je account in op je mobiel
 • Zorg ervoor dat je mobiel zelf ook goed vergrendeld is met een code of vingerprint
 • Let op voor phishing aanvallen. Klik nooit zomaar op een link via een e-mail of social media naar Binance. Het kan dan zomaar zo zijn dat je op een nep site terechtkomt wat lijkt op Binance. Vervolgens voer je je gebruikersgegevens in waardoor anderen die gegevens in handen krijgen.
 • Conclusie

  Zoals je ziet vergt het wat tijd, geld en moeite om je cryptogeld veilig te bewaren. Maar als het om veel geld waard is het uiteraard zeker essentieel. Veel crypto gebruikers maken het veel te makkelijk voor hackers. Zorg ervoor dat je crypto’s zo veilig mogelijk staan en voorkom dat je alles kwijt raakt!

Hi, hoe kunnen wij helpen?