Bitcoin (BTC)

bitcoin-btc
Inhoud van deze pagina


Wat is Bitcoin?

Een bitcoin is een vorm van elektronisch geld en is in 2009 ontstaan door Satoshi Nakamoto. Het is de eerste vorm van cryptografisch geld ook wel cryptocurrency genoemd dat als een open source software ontworpen is om geld via internet te verzenden vanuit een personal computer met een bitcoin adres.

Bitcoins kunnen namelijk worden opgeslagen op een computer in de vorm van een wallet bestand. De bitcoin kan vervolgens verzonden worden via internet naar alle personen die een bitcoin adres hebben. Een bitcoin adres bestaat uit een reeds letters en getallen en is een soort digitale rekening. Naast een wallet bestand heb je de blockchain waarvan bitcoin gebruik van maakt. De blockchain is een derde partij of een soort intermediair die de bitcoins kunnen beheren wat ook wel gezien kan worden als een soort portemonnee dienst. Bitcoins kunnen dus verstuurd worden over het netwerk die een waarde hanteren. Het versturen van Bitcoins van het ene naar het andere adres noemen we ook wel transacties.

Omdat de bitcoin gebaseerd is op een open source internet protocol en gebruikt maakt van een peer to peer netwerk, kunnen de transacties getraceerd worden, omdat elke transactie opgeslagen worden in een blockchain waarin dus informatie staat over de accounts die betrokken zijn en het aantal bitcoins die zijn overgemaakt. Bitcoins kan je gebruiken om digitale betalingen te verrichten zonder tussenkomst van een derde partij zoals een bank of ander bedrijf. Het is een digitaal munt die een waarde heeft en doordat de transacties opgeslagen zijn in de grootboek ook wel blockchain genoemd kun je zelf je bitcoins beheren. Je bitcoins staan namelijk opgeslagen op je computer, telefoon of app. Jij bent de enige die toegang hebt tot je digitale geld.

De bitcoins maken daarnaast gebruik van cryptografie om te voorzien in de beveiliging zodat de bitcoins alleen kunnen worden uitgegeven door de persoon die er eigenaar van is en hiermee niet meer dan een keer kunnen worden uitgegeven door de eigenaar. Er hoeft niet per se hele eenheden bitcoins verzonden te worden maar kunnen ook gesplitst worden in eenheden tot 8 cijfers achter de komma.

De beveiliging van bitcoin is te verklaren aan de hand van een publieke en private-sleutels. De private key is namelijk gekoppeld aan de public key en is niet te achterhalen door iemand die de public key heeft. Verder kan je aantonen met de private key dat jij de eigenaar bent van de public key.

Voordelen van Bitcoin

Bitcoin is veruit de grootste cryptomunt. Wat zijn allemaal de voordelen om hiermee te betalen en hierin te investeren? Hieronder vind je een opsomming:

    • Bitcoin is decentraal. Hierdoor bepaald er geen derde partij wat er met je geld gebeurt. Hierin is BTC een pionier.
    • Het netwerk is anoniem. Dingen die je aanschaft zijn niet makkelijk te herleiden naar jou als persoon. Hierdoor ligt niet gelijk alle persoonlijke informatie van je op straat.
    • Peer-to-peer focus. Dit betekent dat je Bitcoin kan versturen en ontvangen naar iedereen op de wereld zonder dat dit gecheckt hoeft te worden door een 3e partij.
    • Geen bankkosten. Je betaald geen kosten aan een derde partij omdat Bitcoin decentraal geregeld is.
    • Hele lage transactiekosten voor internationale betalingen. Normaal betaal je hoge transactiekosten als je geld overschrijft naar het buitenland. Bij Bitcoin is iedereen gelijk dus worden hier geen hogere kosten in rekening gebracht.

Bitcoin Mining

In totaal komen 21 miljoen bitcoins in omloop. Elke dag komt er een hoeveelheid bitcoin ter beschikking aan de hand van delven ook wel mining genoemd. Mining is op zijn simpel gezegd ‘het maken van bitcoins via computers door middel van de inzet van de rekenkracht’ De bitcoins moeten namelijk gedolven worden wat door middel van het inzetten van de rekenkracht van de computer gebeurt. Het delven gebeurt dus virtueel en er zijn zelfs mining pools waarbij een groep mensen samen kunnen zoeken naar bitcoins door alle rekenkracht van de computers gezamenlijk in te zetten voor het delven van elektronisch geld. Omdat er dus alleen maar 21 miljoen bitcoins gedolven of gevonden kan worden door de rekenkracht van computers zal op den duur schaarste ontstaan door de stijgende gebruik van bitcoins waardoor bitcoin meer waard kunnen worden.

Bitcoin koers

Wil je meer weten over de koers en koersverwachting van Bitcoin? Op onze Bitcoin koers pagina vind je genoeg informatie.

Bitcoin kopen

Ben je benieuwd op welk platform je het beste Bitcoin kunt kopen? We hebben veel crypto exchanges getest en hierbij de voor- en nadelen op een rijtje gezet. Op de Bitcoin kopen pagina vind je welke crypto exchange het best voor jou is.

1. Kan ik alleen hele Bitcoins kopen?

Nee, je kan elke hoeveel bitcoin halen of het nou 0.01 of 0.001 is

2. Hoelang duurt het meestal voordat mijn bitcoins zichtbaar zijn als ik het koopt?

Dit hangt van de bitcoin netwerk af en kan meestal 5 minuten tot een uur duren. Door de grote stroom van nieuwe gebruikers duurt het wel steeds langer voordat een transactie is bevestigd.

3. Moet ik belasting betalen over bitcoins?

Bitcoin wordt gezien als vermogen en hierover moet je aangifte voor doen.

4. Hoe kan ik mijn bitcoins het best beveiligen?

Er zijn verschillende manieren om je bitcoin op te slaan en te beveiligen. Een voorbeeld is een Hard ware wallet.

5. Kan ik verschillende bitcoin adressen creëren/aanmaken?

Je kan verschillende bitcoin adressen aanmaken. Binnen je wallet kun je voor elke transactie ook een nieuw adres aanmaken.

Hi, hoe kunnen wij helpen?