Bitcoin

Een bitcoin is een vorm van elektronisch geld en is in 2009 ontstaan door Satoshi Nakamoto. Het is de eerste vorm van cryptografisch geld ook wel cryptocurrency genoemd dat als een open source software ontworpen is om geld via internet te verzenden vanuit een personal computer met een bitcoin adres.

Inhoudsopgave van de pagina: Bitcoinbitcoin-kopen
– Bitcoin kopen
– Bitcoins kopen via iDeal
– Bitcois verkopen
– Koers verwachtingen

Beginner? Begin dan hier:
– Wat is Bitcoin?
– Voordelen & Nadelen van Bitcoins
– Bitcoin minen

Tot slot voor iedereen:
– Veelgestelde vragen


Bitcoin kopen?

Er zijn verschillende manieren waarop men bitcoins kan kopen. De koers van de bitcoin kan aanleiding zijn tot het kopen of verkopen van bitcoins. Afgelopen jaren heeft de koers van bitcoin namelijk flink geschommeld. Al in 2017 is de koers van bitcoin met meer dan 300 % gestegen. Handelaren kunnen daarop inspelen door bitcoin op te kopen tegen een lage bitcoin koers en het vervolgens weer verkopen tegen een hoge bitcoin koers. Omdat de bitcoin koers veel schommelt, kan dit leiden tot een volatiele markt. De bitcoin koers kan nogal schommelen door zowel positieve als negatieve nieuws.

#Bedrijf / WebsiteBetalen met...VoordelenNadelen 
1.Coinbase- Creditcard- simpel
- incl. online wallet
- incl. exchange opties
- iets meer handelingenBitcoin kopen
2.Anycoindirect- iDeal- simpelBitcoin kopen
3. Litebit- iDeal- simpel
- ook veel meer andere cryptovalutas
- incl. online wallet
Bitcoin kopen

Bitcoins kopen via iDeal

Er zijn verschillende nederlandse websites waar je je bitcoins kan kopen via IDEAL.
Elke website hanteert zijn eigen waarde waarover commissie berekend wordt. De waarde die sommige websites vragen wijken dus van elkaar en is meestal hoger dan de huidige bitcoin koers.

Hieronder een overzicht van websites waarmee je met IDEAL bitcoins kan kopen:

#Bedrijf / WebsiteBetalen met...VoordelenNadelen 
2.Anycoindirect- iDeal
- Giropay
- Mistercash
- Bankcontact
- My bank
- SEPA
- Sofort
- Trustpay
- Gemakkelijk
- Meerdere Crypto's
Bitcoin kopen
4.Litebit- iDeal
- SEPA
- Sofort
- Giropay
- Bankcontact
- Mybank
- Gemakkelijk
- Veel verschillende coins
Bitcoin kopen

Bitcoins verkopen?

Er zijn verschillende handelaren in de cryptocurrency wereld. Dagelijks worden er voor miljoenen euro’s of dollars Bitcoins gekocht of verkocht. Zo zijn er handelaren die op korte termijn handelen en handelaren die voor lange termijn handelen. Er zijn dus momenten wanneer handelen al hun bitcoins willen inruilen tegen valuta zoals euro’s, dollars of een ander valuta eenheid.

Waarom bitcoin verkopen?

Zoals ik aangaf zijn er verschillende type handelaren op de cryptocurrency coins of tokens waaronder bitcoin. Er zijn daar verschillende redenen voor waarom handelaren bitcoins willen verkopen. Deze redenen zijn als volgt:

  • handelaren wisselen de bitcoins tegen andere cryptocurrency altcoins of tokens
  • korte termijn handel en lange termijn handel om winst te realiseren door het inkopen op een lagere prijs (lagere bitcoin koers) en het weer vervolgens verkopen tegen een hogere prijs (hogere bitcoin koers). Dit kan op dag-, week- of maandbasis zijn → winstnemingen
  • handelaren hebben nog valuta geld nodig om uit te geven voor bijvoorbeeld noodzakelijke behoeftes waar men nog niet met bitcoin kan betalen. Vandaar dat er bitcoin automaten (ATM’s) zijn.
  • De handelaren hebben het vertrouwen in bitcoin verloren vanwege de negativiteit op het nieuws

Hoe kan ik bitcoins verkopen?

Het klinkt simpel dan gezegd maar het is toch een proces om ‘het verkopen van bitcoin ’ toch gedaan te krijgen. Je kan bitcoins op verschillende manieren verkopen. Dat kan aan de hand van een bitcoin adres. Het enige wat je moet hebben, is bitcoins op het bitcoin adres (via een exchange of wallet) zodat je het kan versturen en natuurlijk een internetverbinding! De verschillende manieren van het verkopen van bitcoins zijn als volgt:

  • Bitcoins verkopen via een exchange
  • Brokers
  • Via bitonic/litebit.eu/BTC Direct
  • Bitcoin beurs
  • Peer to peer via overboekingen → localbitcoins

Je kan ook op verschillende manieren bepalen wanneer en tegen welke prijs je je bitcoins wil gaan verkopen. Dat kan aan de hand van een limiet- of stop loss order waarin je vooraf een prijs opgeeft. Wanneer de bitcoin koers de opgegeven prijs bereikt, zal de bitcoins automatisch verkocht worden en is je order geaccepteerd tegen de opgegeven prijs. Je kan ook meteen de bitcoins verkopen tegen de huidige koers als je er meteen van af wilt.

Bitcoin Koers: verwachtingen?

De koers van bitcoin is de afgelopen jaar enorm gestegen. In het begin van het jaar stond de bitcoin nog tussen de 900-1100 euro en nu op 29 oktober 2017 staat de koers van bitcoin boven de 5300 euro. Dat is een stijging van meer dan 400%. Daarnaast komt er ook maximaal 21 miljoen bitcoins in omloop. De verwachting is dat bitcoin verder kan stijgen aangezien er al meer dan 16 miljoen bitcoins in omloop zijn. Dat betekent dat er nog ongeveer 5 miljoen bitcoins gedolven kunnen worden waardoor het steeds moeilijker wordt en schaarser. Het gevolg hiervan is dat de koers van bitcoin kan stijgen en helemaal als de vraag naar bitcoin ook nog eens stijgt. De verwachting is dat bitcoin volgend jaar de grens van 10.000 euro kan raken.
bitcoin koers nov 2017
Huidige waarde Bitcoin (EURO) : 5256.41 Euro (30-10-2017)


Ben je nieuwe in de Crypto-Wereld?
Of wil je gewoon meer informatie lezen over de Bitcoin en haar geschiedenis? Lees onderstaand verder!


Wat is bitcoin?

Een bitcoin is een vorm van elektronisch geld en is in 2009 ontstaan door Satoshi Nakamoto. Het is de eerste vorm van cryptografisch geld ook wel cryptocurrency genoemd dat als een open source software ontworpen is om geld via internet te verzenden vanuit een personal computer met een bitcoin adres.

Bitcoins kunnen namelijk worden opgeslagen op een computer in de vorm van een wallet bestand. De bitcoin kan vervolgens verzonden worden via internet naar alle personen die een bitcoin adres hebben. Een bitcoin adres bestaat uit een reeds letters en getallen en is een soort digitale rekeninNaast een wallet bestand heb je de blockchain waarvan bitcoin gebruik van maakt. De blockchain is een derde partij of een soort intermediair die de bitcoins kunnen beheren wat ook wel gezien kan wordeng.

als een soort portemonnee dienst. Bitcoins kunnen dus verstuurd worden over het netwerk die een waarde hanteren. Het versturen van Bitcoins van het ene naar het andere adres noemen we ook wel transacties.

Omdat de bitcoin gebaseerd is op een open source internet protocol en gebruikt maakt van een peer to peer netwerk, kunnen de transacties getraceerd worden, omdat elke transactie opgeslagen worden in een blockchain waarin dus informatie staat over de accounts die betrokken zijn en het aantal bitcoins die zijn overgemaakt. Bitcoins kan je gebruiken om digitale betalingen te verrichten zonder tussenkomst van een derde partij zoals een bank of ander bedrijf. Het is een digitaal munt die een waarde heeft en doordat de transacties opgeslagen zijn in de grootboek ook wel blockchain genoemd kun je zelf je bitcoins beheren. Je bitcoins staan namelijk opgeslagen op je computer, telefoon of app. Jij bent de enige die toegang hebt tot je digitale geld.

De bitcoins maken daarnaast gebruik van cryptografie om te voorzien in de beveiliging zodat de bitcoins alleen kunnen worden uitgegeven door de persoon die er eigenaar van is en hiermee niet meer dan een keer kunnen worden uitgegeven door de eigenaar. Er hoeft niet per se hele eenheden bitcoins verzonden te worden maar kunnen ook gesplitst worden in eenheden tot 8 cijfers achter de komma.

De beveiliging van bitcoin is te verklaren aan de hand van een publieke en private-sleutels.
De private key is namelijk gekoppeld aan de public key en is niet te achterhalen door iemand die de public key heeft. Verder kan je aantonen met de private key dat jij de eigenaar bent van de public key.

Wat zijn de voordelen van Bitcoin?

Het is een betrouwbaar betaalmiddel voor zeer grote of lage bedragen omdat het gebruikt maakt van de blockchain. Het is openbaar waar iedereen de transacties kan controleren en niemand die het kan stoppen. Daarnaast is het decentraal waarbij er geen tussenkomst is van een derde partij.
Verder is het redelijk anoniem omdat je zelf kan bepalen of een transactie te herleiden is naar jou toe. Omdat er geen tussenkomst is van een derde partij zijn de transactiekosten relatief laag met name voor de internationale transacties. De bitcoin netwerk is decentraal en transacties kunnen wereldwijd plaatsvinden. Hierdoor kunnen transacties snel plaatsvinden. Het kan een seconde tot een uur duren voordat de transactie definitief is. Dit is veel sneller dan als je een internationale betaling doet via een bank. Als laatst zijn de betalingen onomkeerbaar.

Nadelen bitcoin?

Er zijn ook enkele nadelen van bitcoin. De koers van bitcoin is erg gevoelig voor negatieve nieuws vanuit overheden of grote gerespecteerde bedrijven. Dit is omdat zij geen macht kunnen uitoefenen en grip hebben op de digitale munt. Hierdoor kan de digitale munt aantrekkelijk worden voor criminelen omdat het moeilijk te traceren is wie daadwerkelijk de transacties hebben uitgevoerd. De overheden hebben dus geen controle over de valuta en accepteren de valuta niet. Zo heeft China eerder het verhandelen van bitcoins verboden en ICO’s verbannen. Echter, kunnen zij moeilijk invloed hebben omdat er geen centrale partij is voor de digitale munt bitcoin. Daarnaast accepteren de meeste landen bitcoin nog niet als een wettelijk valuta en betaalmiddel. Dit is vanwege de flinke koersschommelingen die bitcoin ervaart. Nederland erkent bitcoin niet als een digitale valuta eenheid en zit het als vermogen als bitcoin omgewisseld wordt in euro’s. Er zijn echter wel winkels die bitcoins accepteren als betaalmiddel.
Verder kan de beveiliging van bitcoins consequenties hebben. Dit is omdat de bitcoins opgeslagen worden in wallets waarvoor je een privé sleutel voor nodig hebt. Het risico is dat als je deze privé sleutel kwijt bent ,je ook je bitcoins kwijt bent.
De media en de populariteit van bitcoin kunnen ervoor zorgen dat de koers van bitcoin zeer volatiel is waardoor het vaak onstabiel blijft. Dit is dus een groot risico voor (beginnende) investeerders en het is niet aan te raden om al je spaargeld erin te gooien.

Bitcoin Minen / Mining

In totaal komen 21 miljoen bitcoins in omloop. Elke dag komt er een hoeveelheid bitcoin ter beschikking aan de hand van delven ook wel mining genoemd. Mining is op zijn simpel gezegd ‘het maken van bitcoins via computers door middel van de inzet van de rekenkracht’ De bitcoins moeten namelijk gedolven worden wat door middel van het inzetten van de rekenkracht van de computer gebeurt. Het delven gebeurt dus virtueel en er zijn zelfs mining pools waarbij een groep mensen samen kunnen zoeken naar bitcoins door alle rekenkracht van de computers gezamenlijk in te zetten voor het delven van elektronisch geld. Omdat er dus alleen maar 21 miljoen bitcoins gedolven of gevonden kan worden door de rekenkracht van computers zal op den duur schaarste ontstaan door de stijgende gebruik van bitcoins waardoor bitcoin meer waard kunnen worden.


Veelgestelde vragen / FAQ’s

1. Kan ik alleen hele Bitcoins kopen?

Nee, je kan elke hoeveel bitcoin halen of het nou 0.01 of 0.001 is

2. Hoelang duurt het meestal voordat mijn bitcoins zichtbaar zijn als ik het koopt?

Dit hangt van de bitcoin netwerk af en kan meestal 5 minuten tot een uur duren. Door de grote stroom van nieuwe gebruikers duurt het wel steeds langer voordat een transactie is bevestigd.

3. Moet ik belasting betalen over bitcoins?

Bitcoin wordt gezien als vermogen en hierover moet je aangifte voor doen.

4. Hoe kan ik mijn bitcoins het best beveiligen?

Er zijn verschillende manieren om je bitcoin op te slaan en te beveiligen. Een voorbeeld is een Hard ware wallet.

5. Kan ik verschillende bitcoin adressen creëren/aanmaken?

Je kan verschillende bitcoin adressen aanmaken. Binnen je wallet kun je voor elke transactie ook een nieuw adres aanmaken.

Hi, hoe kunnen wij helpen?